Kahvaltılık Mayasız Çörek Tarifi

Saya Çöreği veya Yağlı Çörek olarak da anılan ve çay saatlerinizde sunabileceğiniz enfes bir hamur işi olan Kahvaltılık Mayasız Çörek Tarifi, Evdeki Pastane sayfamızda videolu ve yazılı anlatımlarıyla sizlere aktarılmıştır.

Yapım aşamalarını takip ederek denemenizi önerdiğimiz Kahvaltılık Mayasız Çörek Tarifi, Bera Tatlı Dünyası YouTube kanalı tarafından hazırlanıp yayınlanmıştır. Çöreğin yapımında kullanacağınız malzemelerin tam ölçülü listesi ve hazırlanış aşamaları, aşağıda yazılı olarak bilgilerinize sunulmuştur.

Kolay gelsin.

Videolu Anlatım

Malzeme Listesi

Hamurunu hazırlamak için;

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un

Hamur aralarına sürmek için;

  • 125 gram eritilmiş tereyağı ya da margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için;

  • 1 adet yumurtanın çırpılmış sarısı

Hazırlanış Aşamaları

  1. Hamurunu hazırlamak için; derince bir yoğurma kabına alınan 2 su bardağı ılık süt ile 1 çay bardağı yoğurt, çırpma teliyle kısa bir süre karıştırılır.
  2. Ardından. 1 paket kabartma tozu ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip, 5 su bardağı un yavaş yavaş eklenerek elle yoğurulmaya başlanır.
  3. Ele yapışmayan orta sertlikte bir kıvama ulaşan hamur, tezgaha alınarak kesilip 5 eşit parçaya ayrılır ve elde yuvarlayarak beze haline getirilir.
  4. Bezelerin üzeri kapatılarak, oda sıcaklığında 45 dakika kadar dinlendirilir.
  5. Her bir beze, un serpilen tezgahta oklava yardımıyla çok ince olmayacak şekilde ve yaklaşık yağlı kağıt büyüklüğünde açılır.
  6. Açılan hamurların üzerlerine, 125 gram eritilmiş tereyağı ya da margarin ve yarım çay bardağı sıvı yağ karıştırılarak elde edilen yağlı karışımdan fırça yardımıyla sürülüp, üst üste yerleştirilir.
  7. En üstte kalan hamurun üzeri yağlanmaz.
  8. Ardından, üst üste yerleştirilen hamurların tamamı, oklava yardımıyla açılabildiği ölçüye kadar çok inceltmeden açılır.
  9. Üzeri, hamur aralarına kullanılan yağın kalanı ile fırça kullanarak bolca yağlanır.
  10. Hamur, bir kenarından başlayarak rulo şeklinde sarılır ve kendi etrafında spiral şeklinde sararak birleştirilir.
  11. Hazırlanan hamur uygun bir tabağa alınıp üzeri kapatılır ve yarım saat kadar dinlendirilir.
  12. Sürenin sonunda, üzerine bastırarak elle hafifçe açılır ve fırınlama için seçilen ve tabanına pişirme kağıdı serilen tepsiye aktarılır.
  13. Elle yanlara doğru üzerine bastırıp tepsi boyutuna getirilir ve üzerine 1 adet yumurtanın sarısı çırpılıp, fırça yardımıyla sürülür.
  14. Son olarak, çatal yardımıyla bastırıp desen verilir ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
  15. Fırından alındıktan sonra ilk sıcağı geçen çörek, artık ikrama hazırdır.

Ellerinize sağlık ve afiyet olsun.